• Adım Adım Tüp Bebek

    Tüp Bebek Tedavisinin Adım Adım Aşamaları

    Bilgi Alın

Tüp Bebek Aşamaları

Tüp bebek yöntemi​, laboratuvar ortamında döllenme gerçekleştirilerek gebelik elde edilmesini amaçlayan yöntemdir. Ultrasonografi aracılığıyla bir iğne kullanılarak bir veya birden fazla sayıda yumurta hücresi erkekten alınan spermlerle bir araya getirilerek laboratuvar ortamında döllenmesi gerçekleştirilir. Embriyo oluştuğunda kateter kullanılarak 2 ila 5 gün içerisinde rahme bırakılır. Tedavi işlemi anestezi altında yapılmaktadır.

Folliküllerin geliştirilmesi

Yumurtalıklarda sağlıklı ve kaliteli yumurtalar elde edilebilmesi maksadıyla iğne yapılarak gerçekleştirilir. Hastaya bu iğnelerin uygulanış şekli hemşireler tarafından öğretildikten sonra 10 ila 20 gün süre zarfında hasta evde kendi kendine bu hormon iğnelerini uygular. Birinci kontrol 5 gün, diğerleri ise 2 ila 4 gün aralıklarla Ultrasonografi ve kan hormon analizleri yapılır. Böylece hastaya yakın takip programı uygulanmış olur. Foliküllerden en büyüğü 18 mm boyutuna geldiğinde bu kez farklı bir hormon uygulanarak yumurtaların olgunlaşmaları kolaylaştırılır. Burada kullanılan ilaçlar da evde uygulanabilen enjeksiyonlardır.

Yumurtaların Toplanması

Ultrasonografi eşliğinde vajinal yoldan bir iğne kullanılarak sıvı alınması ve sıvı
içerisinde mikroskop altında yumurta aranması yöntemidir. Hasta bu işlem için hastaneye yatırılmamakta, hafif sedasyon altında yumurtalar toplanabilmektedir.

Spermlerin Hazırlanıp Yumurtaların Döllenmesi

Yumurtaların toplanması işlemi bittikten sonra toplanan yumurtaların sınıflandırması yapılır. Eşten alınan spermler özel işlemlerle yıkanır. Değerlerin normal olması halinde klasik tüp bebek yöntemi işlemi yapılacaksa sperm ve yumurtalar bir kap içerisinde bir arada bırakılırlar. Eğer sperm sayısı düşükse ya da kalite bakımından düşükse Mikroenjeksiyon yöntemi kullanılır ve spermler yumurtanın içerisine doğrudan bırakılır. Bu işlemin ardından yumurtalar ısı, nem ve hava açısından kontrol altında tutulan kuluçka makinelerine konulurlar.

Embriyo Zarının İnceltilmesi (Laser Assisted Hatching)

Embriyo etrafındaki zarın kalın olduğu durumlarda zarın inceltilmesi işlemidir. Embriyo transferinin yapılacağı günün sabahında Embriyolog, transfere hazırlanan embriyoları lazer vasıtasıyla inceltir. Embriyo zarını inceltme işleminin sebebi embriyonun rahim içerisine kolayca yapışmasını sağlamaktır. Zarın kalın olduğu durumlar, 38 yaşın üstündeki hastalar, daha önce tekrarlayan başarısız deneme geçmişi olanlar ve daha önce dondurulmuş embriyolar için bu işlem yapılmaktadır.

Embriyo Transferi

Döllenme işleminde gelişim sağlayan kaliteli embriyolar transfer için seçilirler ve
transfer işlemi kateter aracılığıyla rahim içerisine bırakılmalarıyla gerçekleştirilir. Transfer, yumurta toplamadan sonraki iki ila beşinci günler arasında yapılmaktadır. Hasta uygulama esnasında idrara sıkışık olmalıdır ve transfer yapılırken asistan doktora karından yapılan Ultrasonografi yardımıyla yön vermektedir. Ne kadar embriyonun transfer edileceği embriyo kalitesi, hastanın yaşı ve kaçıncı tüp bebek denemesini yaptığı gibi etkenlere göre değişir. Transfer sonrasında arta kalan kaliteli embriyolar hastanın istemesi halinde 5 yıl süre için dondurulup saklanabilir.

Gebelik Testi

Embriyo transferi gerçekleştikten iki hafta sonra hastaya kan testi yapılmaktadır ve eğer gebelik elde edildiyse iki veya üç hafta sonrasında Ultrasonografi kullanılarak bebeğin kalp atışlarının incelenmesi amacıyla hasta yine çağırılmaktadır.

Başarı Oranları

Önceden başarısız tüp bebek denemeleri yaşayan veya tedaviye olumsuz cevap veren hastalar için farklı protokoller uygulanarak gebelik sonucuna ulaşılabilmektedir. Merkezimizde bu kriter gözetilmekte ve bireyselleşmiş protokollere göre tedavi gerçekleştirilmektedir.

Yumurta bağışının Türkiye’de yasal olmaması nedeniyle ileri yaştaki hastalar da tedaviye alınmaktadırlar. Böylece ortalama % 40 ila % 45 civarında bir başarı oranına ulaşılmaktadır. Söz konusu oranlar 20’li yaşlardaki hastalarda artarken, 40 yaş ve üstündeki hastalarda ise azalma göstermektedir.

Embriyo ve Sperm Dondurma

Daha sonraki zamanlarda kullanabilmek amacıyla embriyo ve spermlerin dondurulduğu tekniklerdir. Embriyo transferinden arta kalan kaliteli embriyolar ve MikroTESE uygulamasıyla elde edilmiş olan spermler ya da kemoterapi alacak erkek kanser hastalarının spermleri ve kadınların yumurtaları, tedavi başlamadan önce alınarak dondurulabilir ve saklanabilir. Dondurma işlemi için -196 derecelik sıvı azot içeren tanklar kullanılmaktadır. Bu işlemler Türkiye’de isteğe bağlı olmak şartıyla 5 yıl için yapılabilmektedir.

Intrasitoplasmik Sperm Injeksiyon (ICSI)

Bir tek spermin Mikropipet aracılığıyla olgun yumurtanın içerisine bırakıldığı Mikromanipulasyon işlemidir. Genelde erkek kısırlığı sorunlarında uygulanmaktadır. Daha önce başarısız tüp bebek denemesinin yapıldığı veya yumurtaların hepsinin döllenmediği vakalar için uygulama yapılmaktadır.

Prof. Dr. Ahmet Zeki Işık

Prof. Dr. Ahmet Zeki Işık

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı

Prof. Dr. Ahmet Zeki Işık, Türkiye’nin ilk dondurma çözme, Assisted Hatching, Blastokist Evresi Transferi, Oosit (yumurta) dondurma çözme ve döllenme sonrası yeniden dondurma gebeliklerinde, hem klinik hem de laboratuvar ekiplerini bizzat yönetmiştir. Sağlık Bakanlığı’nın Tüp Bebek alanındaki 3 sertifikasına da sahiptir.

2021 Ocak ayından itibaren özel muayenehanesinde hastalarını kabul etmekte ve Su Hospital Tüp Bebek Merkezi Medikal Direktörlüğünü yürütmektedir.

Daha fazla bilgi alın.